ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

3 Μαρ 2013

Για την "κυρά των Αθηνών", την αγία Φιλοθέη

Η αγία Φιλοθέη ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα από την επιφανή οικογένεια των Μπενιζέλων. Έζησε επί τουρκοκρατίας και έκανε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Είχε δημιουργήσει ένα περίφημο Παρθεναγωγείο στο οποίο μόρφωνε και απασχολούσε νέες κοπέλες τις οποίες στην πραγματικότητα προστάτευε από τους Τούρκους. Το έργο της φυσικά ενόχλησε τον κατακτητή με αποτέλεσμα τον μαρτυρικό της θάνατο. 

Πολλά μέρη της πόλης των Αθηνών συνδέονται με την αγία Φιλοθέη. Εκτός από το ομώνυμο προάστιο και την κρύπτη της, το Ψυχικό οφείλει επίσης το όνομά του στην αγία Φιλοθέη, γιατί εκεί καθώς λέει η παράδοση, η αγία έκανε κάποιο μεγάλο «ψυχικό». Αλλά και το προάστιο της Καλογρέζας πήρε το όνομά του από την «καλογρέζα», την καλογριά, όπως αποκαλούσαν την αγία Φιλοθέη, επειδή ντυνόταν στα μαύρα.

Στην εκκλησία του αγίου Ανδρέα, στα Πατήσια, υπάρχει η κολώνα που μαρτύρησε. Στην Τζια, επίσης, υπάρχει χώρος που συνδέεται με την αγία Φιλοθέη, εκεί όπου έχτισε μοναστήρι. Στην Πλάκα εδώ και χρόνια αναστυλώνεται το σπίτι της το οποίο θα είναι επισκέψιμο. Κοντά στην Μητρόπολη είναι η εκκλησία του αγίου Αντρέα την οποία η αγία έκτισε προς τιμήν του συζύγου της.

Η οικογένεια των Μπενιζέλων ζούσε στην Καισαριανή μέχρι που έπιασε πανώλη στην Αθήνα. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχουν τα κελιά όπου κατοικούσαν.

Η αγία Φιλοθέη ήταν μια σπουδαία γυναίκα! Γι’ αυτό και καταχωρήθηκε στην συνείδηση των Ελλήνων ως η «Κυρά των Αθηνών». Το σκήνωμα της -σε περίλαμπρη λάρνακα-, βρίσκεται στην Μητρόπολη όπου μπορεί κανείς να το προσκυνήσει. Παλαιότερα στις 19 Φεβρουαρίου γινόταν λιτανεία γύρω από την Μητρόπολη.
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: