ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

22 Αυγ 2013

Αγία Φιλοθέη, η Κυρά των Αθηνών


Παρασκευή Μπενιζέλου (1522-1589). Έζησε 67 χρόνια. Υπέγραφε ως «Φιλόθεος Μοναχός», όπως η Δώρα κάποτε υπέγραψε ως «Μάριος»! Συνταρακτικό… Η Κυρά των Αθηνών, η Καλογρέζα (καλόγρια), η Κυρά τ’ Αγγέλου (Άγγελος ονομάζονταν ο πατέρας της) η Δασκάλα, η Μαΐστρα! Ο πατέρας της, ο Άγγελος ήταν προεστός. Η μητέρα της, Παλαιολογίνα. Η μητέρα της την συνέλαβε ύστερα από όραμα. Είδε την Παναγία! Έκτισε τότε το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα. Στην οδό Αδριανού 96 ήταν το σπίτι της! Κάτω από την Ακρόπολη. 20 μέρες μετά τον θάνατό της ο τάφος της έβγαζε μύρο! Τάφηκε στο ιερό βήμα της μονής του Αγ. Ανδρέα στον περίβολο του πατρικού της σπιτιού. Έχτισε μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα (εκεί που σήμερα είναι η αρχιεπισκοπή) στο οποίο εισήλθε ως μοναχή! Στον περίβολο της αρχιεπισκοπής Αθηνών σώζεται το καθολικό καθώς και πηγάδι της Μονής. Μετόχι του κεντρικού μοναστηριού ήταν το «μετόχι της Καλογρέζας» στην Αγ. Φιλοθέη (το οποίο επικοινωνούσε με υπόγεια σύνδεση με την κρύπτη, σπηλιά όπου προσευχόταν) το οποίο ετιμάτο στα Εισόδια της Θεοτόκου (προς τιμήν του ονόματος της μητέρας της). Το προάστιο Νέα Αλεξάνδρεια ονομάστηκε «Καλογρέζα» από το μετόχι της εκεί όπου «η γη της Αθήνας αγγίζει τον ουρανό!» Ίδρυσε μετόχια και στην Τζια, την Άνδρο, τον Μαραθώνα, κ.α. Το προάστιο της Φιλοθέης, ονομάστηκε προς τιμήν της από την «κρύπτη» της! Άλλο μετόχι ήταν ο Άγιος Ανδρέας στα Πατήσια -οδός Λάρνακος- όπου μαρτύρησε. Έξω από τον ναό, δεξιά της εισόδου, βρίσκεται η κολώνα που μαρτύρησε. Η σύγχρονη αγιογραφία του ναού είναι του Κόντογλου.
(Πηγαίνοντας με την Λήδα στον πολυχώρο «Αλεξάνδρεια» για να ακούσουμε την Μάρθα και τον Ισίδωρο, χαθήκαμε, και «κατά λάθος» βρεθήκαμε μπροστά στην εκκλησία. Μπήκαμε μέσα και προσκυνήσαμε…)
Το προάστιο «Ψυχικό» ονομάστηκε προς χάρη της γιατί εκεί είχε κάνει ένα ψυχικό: άνοιξε πηγάδι! Στην κρύπτη στην Φιλοθέη την μετέφεραν τραυματισμένη από τους Τούρκους, όπου και υπέκυψε. Στο σπίτι της έκτισε Παρθεναγωγείο. Το πρώτο της Ευρώπης! Λειτουργούσε εκεί σχολείο, γηροκομείο, νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, ξενώνας! Η δράση της ενόχλησε τους Τούρκους! Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου, μετά από την άγρια κακοποίηση της από τους Τούρκους. Το σκήνωμα της βρίσκεται στην Μητρόπολη των Αθηνών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: