ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

17 Ιουλ 2017

Η θεραπευτική δύναμη της ευγνωμοσύνης!

Νέες έρευνες αρχίζουν να εξερευνούν πώς η ευγνωμοσύνη λειτουργεί στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Επιχειρήσαμε να εξερευνήσουμε αυτό το ζήτημα σε μια πρόσφατη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 300 ενήλικες, κυρίως φοιτητές.

Αυτά είναι τα τέσσερα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε:
1. Η ευγνωμοσύνη μας απελευθερώνει από τοξικά συναισθήματα
Η ομάδα ευγνωμοσύνης είχε μικρότερο ποσοστό λέξεων που εξέφραζαν αρνητικά συναισθήματα και χρησιμοποιούσαν περισσότερο τη λέξη «εμείς».
Ωστόσο, αυτοί που παρουσίασαν βελτιωμένη ψυχική υγεία μετά το πέρας της έρευνας ήταν εκείνοι που είχαν αναφερθεί λιγότερο σε αρνητικά συναισθήματα και όχι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν πολλές λέξεις με θετικό πρόσημο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η γραπτή εξάσκηση της ευγνωμοσύνης φέρνει και καλύτερη ψυχική υγεία όταν μετακινεί την προσοχή κάποιου μακριά από τοξικά συναισθήματα, όπως κακία, φθόνο και απέχθεια.

2. Η ευγνωμοσύνη βοηθά ακόμα και αν δεν τη μοιραζόμαστε
Το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης δεν εξαρτάται αναγκαστικά από την επικοινωνία με τα άλλα πρόσωπα.

3. Τα οφέλη της χρειάζονται χρόνο
4. Η ευγνωμοσύνη έχει διαρκή επίδραση στον εγκέφαλό μας
Μετά την έρευνα, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της νευροαπεικόνισης για τη μέτρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας στους συμμετέχοντες, ώστε να αξιολογηθεί το αν οι αλλαγές που επέφερε η ευγνωμοσύνη, επηρέαζαν και την εγκεφαλική επεξεργασία των πληροφοριών. Όταν τα άτομα ένιωθαν ευγνωμοσύνη, η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ήταν διαφορετική!

Η έρευνα συνεχίζεται, αλλά αυτό που μένει σταθερό είναι το βέβαιο θετικό πρόσημο που προσφέρει στην ψυχική μας υγεία. Ασχέτως του αν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό ψυχολογικό ζήτημα, σας βεβαιώνουμε ότι η δραστηριότητα της καταγραφής αυτού του συναισθήματος, η εκτίμηση των απλών αλλά και πιο σύνθετων πραγμάτων, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Και μακροπρόθεσμα!
Άρθρο των Joel Wong (επίκουρος καθηγητής συμβουλευτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Indiana) & Joshua Brown (καθηγητής ψυχολογίας και επιστημών του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Indiana)

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: