ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

16 Ιαν 2018

Η επίγνωση δεν προϋποθέτει καμία προσπάθεια!

Στην επίγνωση δεν υπάρχει προσπάθεια! Επίγνωση σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι κάτι έτσι όπως είναι χωρίς να το διαστρεβλώνεις! Διαστρέβλωση υπάρχει όταν υπάρχει προσπάθεια, όταν υπάρχει σαν κριτήριο ένα εκ των προτέρων σχηματισμένο μοντέλο, που εμποδίζει την πραγματική κατανόηση!

Εάν έχεις από πριν κάποια ιδέα για το πώς θα πρέπει να είσαι, τότε η επίγνωσή σου δεν είναι σπουδαία! Γι' αυτό πρέπει κανείς να κοιτάζει τον εαυτό του με μια επίγνωση που δεν κάνει επιλογές, ώστε να μπορεί να δει ακριβώς αυτό που είναι και όχι εκείνο που θα έπρεπε να είναι!

Η προσπάθεια είναι διάσπαση της προσοχής από "αυτό που είναι" κανείς! Από την στιγμή που αποδέχομαι "αυτό που είμαι" δεν υπάρχει προσπάθεια, εσωτερική πάλη! Κάθε μορφή πάλης είναι ένδειξη ότι διασπάται η προσοχή μου, και η διάσπαση της προσοχής -που είναι η προσπάθεια- υπάρχει όσο θέλω ψυχολογικά να μεταμορφώσω "αυτό που είμαι" σε κάτι που δεν είμαι!

Η προσπάθεια σημαίνει έλλειψη επίγνωσης! Από την στιγμή που έχεις επίγνωση -που σημαίνει πως ούτε επικρίνεις ούτε δικαιολογείς-, από την στιγμή που αποδέχεσαι, κοιτάς και παρατηρείς "αυτό που είσαι", δεν υπάρχει προσπάθεια! Τότε εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι αυτό που παρατηρείς, αυτό για το οποίο έχεις επίγνωση! Κι αν το παρακολουθήσεις, τότε ολοκληρώνεται κάθε σκέψη που κάνεις γι' αυτό, κι έτσι ο νους ελευθερώνεται από τις σκέψεις γύρω από εκείνο που παρατηρείς! Η επίγνωση δεν προϋποθέτει καμία προσπάθεια!

Η επίγνωση δεν είναι κάτι τρομερό, κάτι πέρα από τις δυνατότητές μας! Αρχίζει πολύ απλά: με το να έχεις επίγνωση όσων λες και όλων των αντιδράσεών σου, απλώς βλέποντας, παρατηρώντας τα όλα χωρίς κριτική ή επίκριση! 
Κρισναμούρτι 

Όσοι θέλουν να ζουν ευτυχισμένοι πρέπει να αλλάζουν συχνά!
Κομφούκιος 
*
Το φως είναι η μόνη ελευθερία!
Και πάλι, το να αντέξεις ό, τι το φως φανερώνει, "είναι ζήτημα φωτός!" 

Πώς να ξεφύγει ο άνθρωπος από την αγάπη του Χριστού! Τον "κυνηγά"... 

"Βρίσκονταν σε σκοτάδι και είδαν φως μέγα! Ανέτειλε φως σε αυτούς που βρίσκονταν σε σκιά θανάτου..." Η φανέρωση του Χριστού στον κόσμο! 
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: